Hoe werkt het leggen van beslag en loonbeslag?
Wanneer je schulden hebt, dan loop je de kans dat er beslag bij je wordt gelegd. Beslag leggen is een manier van een schuldeiser om er zeker van te zijn dat een schuld wordt betaald. Dit kan bijvoorbeeld op spullen zoals een TV of auto, op een koophuis, je bankrekening of op je salaris (loon).
Een schuldeiser kan alleen beslag leggen nadat een rechter de schuld heeft bekeken. Een incassobureau kan dat dus niet zelfstandig doen. De rechter moet de schuld erkennen, anders mag iemand geen beslag leggen. En het is altijd een deurwaarder die echt het beslag legt.
We leggen je hieronder uit hoe beslaglegging werkt.Bewarend en executoriaal beslag
Er zijn twee soorten beslaglegging.
Een deurwaarder of schuldeiser kan ervoor kiezen om de spullen waar beslag op ligt direct in te nemen. In het geval van een tv nemen ze die dan direct mee. Dit heet executoriaal beslag.
Een andere optie is dat er bewarend (conservatoir) beslag gelegd wordt op je spullen. Op het moment dat er ergens bewarend beslag op ligt dan ben je wettelijk geen eigenaar meer.
Stel dat er beslag ligt op je auto, dan mag je die niet meer verkopen. Verkoop je de auto toch, dan is dat strafbaar.
Bewarend beslag legt iemand als extra zekerheid. Betaal je uiteindelijk niet, dan kunnen die spullen alsnog ingenomen worden.
Een deurwaarder kan beide vormen van beslag ook doen op je bankrekening. Je kunt dan niet meer bij een deel van je geld of het geld wordt daadwerkelijk in beslag genomen.
Wat is loonbeslag
Loonbeslag is één van de vormen van beslag in Nederland. De schuldeiser legt dan beslag op (een deel van) je inkomen.
Toeslagen (zoal huur- of zorgtoeslag) zijn ook een vorm van inkomen, maar meestal wordt daar geen beslag op gelegd. Er zijn uitzonderingen.Zo kan een zorgverzekeraar wel beslag laten leggen op je zorgtoeslag, als je betalingsachterstand op de basispremie van je zorgverzekering hebt. En een verhuurder die nog huur van je krijgt, kan beslag laten leggen op je huurtoeslag.
Hoe werkt loonbeslag
Wanneer er loonbeslag wordt gelegd, dan wordt je werkgever op de hoogte gesteld van het beslag. Je werkgever is verplicht om hieraan mee te werken.
Bij loonbeslag maakt je werkgever een deel van je inkomen direct over naar de deurwaarder. De deurwaarder verrekent dit bedrag weer met je daadwerkelijke schuldeiser. Zo betaal je gedwongen je schuld af.
Er kan nooit op je hele inkomen beslag gelegd worden. Je hebt namelijk recht op een minimum bedrag voor basiskosten en levensonderhoud. Dit heet de beslagvrije voet. Dit maakt je werkgever nog wel naar je over.
Een deurwaarder eist niet altijd het maximale toegestane bedrag op. Soms wordt loonbeslag ook gebruikt als een vorm van betalingsregeling, om zeker te weten dat je je schuld aflost. In zo’n geval wordt er bijvoorbeeld loonbeslag gelegd voor € 75,- per maand.
Wanneer stopt loonbeslag
Loonbeslag stopt op het moment dat je schuld (of meerdere schulden) is afgelost. De deurwaarder zet het loonbeslag dan stop en laat dit aan je werkgever weten. Loonbeslag stopt ook wanneer je niet langer bij een werkgever werkt. Ga je ergens anders werken? Dan kan de deurwaarder daar wel opnieuw loonbeslag leggen.
Hoe verder
Op het moment dat er beslag bij je wordt gelegd, dan is de kans groot dat je al vastloopt met je schulden. We helpen je graag met het oplossen van die schulden. Wil je dat? En ben je tussen de 18 en 27 jaar?
Meld je dan aan voor ons programma.Denk je er over om samen met ons aan de slag te gaan?
Het ONSbank-programma duurt in totaal 6 maanden en is kosteloos voor de deelnemers, het kost je dus geen geld.
Meld je nu vrijblijvend aan en wij nemen contact met je op om te kijken of ONSbank bij je past.
Voor wie nog veel vragen heeft: check onze FAQ
Stichting ONSbank
Oudemanhuispoort 4-6 | kamer OMHP E1.01A
1012 CN Amsterdam
06-16066699 (op werkdagen, behalve dinsdag)
KVK-nr. 69738947
BTW-nr. NL857991309B01
IBAN: NL95RABO0345901703
Stichting ONSbank heeft de ANBI status
Fotografie - Omri Bigetz, Mark Bolk, Jip de Jonge, Konstantin Guz
© Stichting ONSbank
Het is niet toegestaan ons materiaal (tekst en beeld) te kopiëren of publiceren zonder onze uitdrukkelijke toestemming.