Kunstenaars helpen jongeren met schulden
Jongeren van hun schulden afhelpen en naar betaald werk begeleiden. Dat is de opzet van een nieuw maatschappelijk geëngageerd kunstproject, de ONSbank. De Rabobank steunt het initiatief.
Door Claudia Kammer
Layla van 23 jaar uit Leiden heeft 9.000 euro schuld. Het rood staan begon op haar 18de, toen ze voor het eerst alles zelf moest betalen: school, uitgaan, kleding en telefoon. Bij de bank vroeg ze een krediet aan, net als haar vrienden. „Ik dacht: effe lekker dit halen, effe dat halen. Maar nu voelt het als een last op mijn schouders. Ik ben er depressief van.”
Ze vertelt erover aan kunstenaar Paul Gofferjé. Ze zitten in een geïmproviseerde studio, onder fel licht; een cameraman neemt het gesprek op. Gofferjé knikt Layla vriendelijk toe en stelt vragen. „Wiens schuld vind je dat het is?”
„Ik geef ook een beetje de bank de schuld”, zegt Layla. „Die maken het veel te makkelijk om geld te lenen. Maar uiteindelijk is het toch wel mijn eigen schuld. Ik heb er alles voor over om met een schone lei te kunnen beginnen.” Gofferjé kijkt tevreden. Zulke jongeren zoekt hij voor zijn project, waarbij hij ze wil helpen om uit de schulden te komen.
Het plan is om een coöperatieve bank op te richten, de ONSbank, die de schuld van de jongeren tijdelijk overneemt, zodat de druk even van de ketel is en er gezocht kan worden naar een oplossing op maat. De jongeren zullen gecoacht worden door kunstenaars, die hen gaan helpen betaald werk te zoeken. „Al deze jongeren hebben kwaliteiten”, zegt hij, „maar zolang ze gevangen zitten in de negatieve spiraal van hun schuld, kunnen ze die kwaliteiten niet ontplooien.”
...