Maandag was Stichting ONSbank, samen met Stichting YALC en Stek, voor stad en kerk, uitgenodigd om kennis te maken met de staatssecretaris Fiscaliteit en Belastingdienst, Folkert Idsinga.
Onze ervaringsdeskundigen Abbi en Laura vertelden hoe ze in de schulden belandden en hun leven op veel vlakken vastliepen. Vervolgens gingen ze in gesprek over toeslagen, omzet- en loonbelasting, het ingewikkelde systeem in Nederland en het leren omgaan met geld. Uit hun verhaal kwam duidelijk naar voren: niemand leerde het mij en ik wist niet waar ik informatie vandaan kon halen.
Abbi vertelde over de stress en problemen die zij kreeg toen ze teveel ontvangen toeslagen in één keer moest terugbetalen. Ze vroeg om meer eenvoud in het systeem; "Ik bedoel, jullie weten toch wat ik verdien?"
Laura, vertelde dat zij graag jonger had leren omgaan met geld. Door een thuissituatie waarin deze zaken niet werden besproken en doordat zij nooit zak- of kleedgeld kreeg, is het voor haar nog steeds moeilijk om te budgetteren. Ook nu weer pleiten de ervaringsdeskundigen voor meer educatie.
Beide jonge vrouwen zijn ook nog eens ondernemer, maar ze missen de kennis over zaken als omzet en loonbelasting. Onze schuldrustcoach Dennis Faas, vertelde dat hij dat ziet bij veel jongeren die hij bij Stichting ONSbank begeleidt: "Je ziet dat het makkelijk is om een KVK-nummer aan te vragen, maar er wordt nul uitleg gegeven over welke verantwoordelijkheid je daarmee op je neemt met o.a. belastingaangifte. Met alle gevolgen van dien."
Ook de verhalen van de ervaringsdeskundigen van de andere organisaties maakten diepe indruk. We hopen te hebben bijgedragen aan inzichten om het systeem in Nederland te vereenvoudigen en zo in te richten, zodat mensen die geen geld hebben voor kinderopvang, zorgverzekering of een dak boven hun hoofd toch tegemoet worden gekomen, zonder dat zij ingewikkelde toeslagen moeten aanvragen en/of grote bedragen moeten terugbetalen.