Tien jongeren schuldenvrij
Stichting ONSbank kreeg onlangs een voorstel van Kansfonds dat bijna te mooi leek om waar te zijn: Zijn er deelnemers aan het ONSbank-programma die niet of moeilijk geholpen kunnen worden binnen de bestaande systemen? En wat als Kansfonds voor een aantal van die jongeren de schulden afkoopt?
Ja, natuurlijk willen wij dat! Liefst allemaal, want grip op je schulden hebben, betekent niet dat je gelijk na ons programma al je schulden hebt afgelost.
Alle jongeren, dat is helaas niet mogelijk, maar met het beschikbaar gestelde budget van Kansfonds kunnen we wel de schulden van 10 jongeren afkopen. En nog verrassender, al heel snel, want Kansfonds ging gelijk over tot actie na onze enthousiaste reactie. Al op 12 november konden we starten met de pilot van dit onderzoeksproject.
Selectie van deelnemers
We hebben de afgelopen weken een diverse groep oud-deelnemers geselecteerd. Sommigen zijn er echt al bijna op eigen krachten, voor anderen zou het nog wel even duren voordat alle schulden zijn afbetaald. De een is net gestart met een idealistisch eigen bedrijfje, de volgende staat op het punt om moeder te worden. En drie van de geselecteerden zetten zich in als ervaringsdeskundige om samen met ons te strijden voor andere jongeren met schulden.
In alle gevallen gaat het om jongeren die niet of moeilijk geholpen kunnen worden binnen de bestaande systemen, zoals schuldhulpverlening bij de gemeente. Voorwaarde was bovendien dat ze ons basisprogramma succesvol en met een zeer gemotiveerde houding hadden afgerond. En uiteraard dat ze mee willen werken aan het onderzoek en bereid zijn om met ons te delen waar ze nu staan, wat hun dromen zijn, en als het eenmaal zo ver is, hoe het voelt en gaat op het moment dat de schulden wegvallen.
Voorbereidingen
Samen met Kansfonds zijn we momenteel druk bezig dit project verder vorm te geven. En ook Willem Los, ONSbank-ambassadeur en schuldrustcoach van het eerste uur, denkt intensief mee. Hij begeleidt de komende periode een poule van onze schuldrustcoaches die het gesprek aangaan met de schuldeisers van deze 10 jongeren, over het afkopen en (gedeeltelijk) kwijtschelden van de openstaande bedragen. Want ook hier willen we de schuldeisende partijen meenemen in het oplossen van het probleem. We pleiten bij hen voor het zover mogelijk terugbrengen van de schuld. In het beste geval gaat het bedrag naar nul, of anders op z’n minst naar het oorspronkelijke bedrag, dus zonder de verhogingen door boetes en incassokosten. We hopen het totaal af te kopen bedrag hiermee te halveren.
Wat als je ineens schuldenvrij bent?
Van de jongeren die meedoen aan dit onderzoek verwachten we niet meer dan dat zij blijven gaan voor hun dromen. We vragen ze om hun ervaringen met ons te delen, waardoor we nog meer inzicht krijgen in wat het betekent om zonder schulden te kunnen leven. Zodat we het belang er van met de wereld kunnen delen. Welke dingen kunnen zij nu doen waar hun schulden hen eerder in tegenhielden? Is het één groot feest of is het ook spannend zo’n clean slate? En hoe zorg je dat je grip blijft houden op je financien?
Naast dat wij aan de slag gaan met de onderhandelingen voor de afbetaling, volgen de deelnemende jongeren budget- en een inspiratieworkshops, zodat ze goed voorbereid zijn op deze onverwachte sprong voorwaarts.
Impact
We hopen dat dit onderzoek niet alleen tot individuele successen leidt, maar dat het ook veel waardevolle informatie oplevert en een stimulans zal zijn om meer jongeren schuldenvrij te maken.
We delen binnenkort de eerste verhalen met je!
En nogmaals, laat duidelijk zijn: Liefst zouden we alle jongeren die we keihard zien werken om hun schulden de baas te worden deze kans bieden. Voor nu zijn we blij met deze bijzondere pilot, waarin we onderzoeken wat schuldenvrij zijn in de praktijk allemaal kan betekenen en teweegbrengen voor jongeren.