Een stappenplan naar een toekomst zonder schulden
Je hebt schulden, of je komt elke maand net wat geld te kort. Herkenbaar? Je bent zeker niet de enige. Het is een probleem waar je snel van af wilt en we gaan je helpen. We hebben de meest gestelde vragen over schulden verzameld, samen met de antwoorden.
Wil je dat we je persoonlijk helpen? Dat kan ook. We hebben trajecten waarmee we jongeren helpen naar een toekomst zonder schulden. Dat is 100% gratis. Laat hier een bericht achter en we nemen contact met je op.
Ga je liever zelf aan de slag? Lees dan verder.
Voor je dat doet, eerst het volgende. Er zijn veel jongeren met schulden en het is niet iets om je voor te schamen. Het belangrijkste is dat je, of wij samen, de schulden oplost.
Welke schulden heb ik?
Voor je begint met het oplossen van je schulden moet je weten welke schulden er allemaal zijn. En wat je totale schuld is. Zonder dat inzicht weet je niet wat je als eerste moet doen en ook niet wat je met schuldeisers kunt afspreken. Je kunt tenslotte maar een bepaald bedrag per maand missen.
Je gaat dus eerst al je schulden en betalingsachterstanden verzamelen in een overzicht. Je kunt hier deze Google Sheet voor gebruiken.
Tip: Voor je verder gaat sla je eerst een kopie van de sheet op. In Google Sheets ga je naar Bestand en klik je op Kopie maken. Je slaat nu het bestand op in je eigen Drive.
In de sheet kun je een categorie geven aan de schulden, want niet iedere schuld is gelijk. Zo heeft de Belastingdienst bijvoorbeeld meer rechten dan Wehkamp en dus voorrang als je af gaat betalen.
Je kredieten en schulden staan voor een deel geregistreerd bij het BKR (Bureau Krediet Registratie). Om het overzicht te zien kun je online inloggen bij het BKR. Dat kost geen geld.
Zie je door de bomen het bos niet meer? Neem contact met ons op. Bij ONSbank helpen we jongeren tussen de 18 en 27 jaar gratis met het oplossen van hun schulden.
Wat kan ik maandelijks afbetalen
Voor we kijken naar het aflossen van de schulden, moet je weten wat je elke maand kan missen. Weet je dat niet, dan is de kans groot dat je het ene gat met het andere vult.
We gaan hiervoor weer een overzicht maken. Deze keer is dat een overzicht van je inkomsten en uitgaven. Hiervoor gebruik je dezelfde Google Sheet als voor het overzicht van de schulden. Je downloadt de Google Sheet via deze link en gebruikt nu de tabbladen inkomsten en uitgaven.
Het verschil tussen inkomsten en uitgaven is het bedrag dat je hebt voor het aflossen van schulden.
Tip! Als het lukt dan is het handig om niet alles wat je over hebt uit te geven aan afbetalingen. Op die manier zorg je dat je geld hebt voor onverwachte uitgaven, zoals een wasmachine die stuk gaat of voor het eigen risico van de zorgverzekering.
De inkomsten
Het overzicht van de inkomsten is in de meeste gevallen vrij makkelijk. Je hebt inkomen uit werk, uitkering of misschien wel uit een bedrijf. In het overzicht neem je het netto-inkomen op. Dit is het bedrag dat je op je bankrekening krijgt (als je een eigen bedrijf hebt dan werkt dat anders).
Ontvang je toeslagen, zoals zorgtoeslag, dan neem je die ook op in het overzicht.
Hoe maak je een overzicht van je uitgaven
Belangrijk bij het maken van dit overzicht is dat je de echte uitgaven invult. Dus niet wat je denkt, maar dat wat je elke maand betaalt. Waarschijnlijk pin je de meeste uitgaven of ze worden afgeschreven.
Het maken van het overzicht kun je daarom het beste doen met je bankieren app. Voor elke categorie tel je de uitgaven bij elkaar op en die noteer je in het overzicht. Kijk voor de zekerheid ook tot een jaar terug, voor uitgaven die je maar een keer per kwartaal of jaar doet. Denk dan bijvoorbeeld aan belastingen van de gemeente.
Tip: Wist je trouwens dat je de belastingen van de gemeente ook maandelijks kunt betalen? Dan hoef je niet onverwachts een hoog bedrag te betalen, maar wordt er maandelijks een kleiner bedrag afgeschreven.
Maak een plan voor het aflossen van schulden
Met het overzicht van je inkomsten en schulden krijg je inzicht in wat je maandelijks kunt afbetalen. Dit helpt je bij het maken van een aflosplan waarmee je in stappen je schulden gaat afbetalen. Je leest hier hoe je stap voor stap een aflosplan maakt.
Een betalingsregeling afspreken
Het aflossen van je schulden lukt meestal niet in één keer. Daarom spreek je met je schuldeisers een betalingsregeling af. Veel organisaties laten je dit online doen, zoals zorgverzekeraars en energiemaatschappijen. Bij anderen doe je dat telefonisch of per e-mail.
Let op dat je bij het afsluiten van een betalingsregeling een afspraak maakt die je kunt nakomen. Ook als een incassobureau je onder druk zet. Soms is dat lastig en als je wilt dan helpen we je met ons programma.
Nog een belangrijk punt. Een incassobureau of deurwaarder mag niet zomaar beslag bij je leggen. Ook al dreigen ze dat wel te doen. Voor het leggen van beslag moet er eerst een uitspraak van een rechter zijn. Laat je dus niet dwingen tot een betalingsregeling die je niet na kunt komen.
Let op: De belastingdienst kan vaak wel direct beslag leggen, omdat zij meer rechten hebben.
Je leest in dit artikel meer over hoe je een betalingsregeling afsluit.
Verhogen van je inkomsten
Het aflossen van schulden gaat makkelijker wanneer je meer geld hebt. Dat is niet altijd mogelijk, maar soms ook wel. Dat kan op twee manieren.
Meer werken
De eerste manier is meer werken. Werk je bijvoorbeeld drie dagen per week en studeer je niet? Dan is de kans groot dat je meer tijd hebt om te werken. Misschien kan dat bij je huidige werk en anders kun je kijken naar een tweede baan.
Toeslagen en subsidies
In Nederland heb je recht op toeslagen als je inkomen onder een bepaalde grens ligt. Dit is geld waarmee de overheid je helpt rond te komen. Voorbeelden van toeslagen zijn huurtoeslag en zorgtoeslag. De hoogte is afhankelijke van je inkomen en situatie.
Je berekent hier of je recht hebt op toeslagen.
Heb je recht op toeslagen? Dan log je op Mijn toeslagen bij de Belastingdienst. Hier vraag je de toeslagen aan.
Tip! Toeslagen zijn handig, maar let ook goed op. Wanneer je verkeerde gegevens invult of je inkomen wijzigt, dan veranderen je toeslagen ook. Geef dit daarom direct door aan de Belastingdienst. Doe je dit niet, dan moet je achteraf misschien een deel terugbetalen.
En verder
Werken aan een toekomst zonder schulden is een hele klus. Wij geloven dat je het kan, ook al is het niet altijd makkelijk. Weet je even niet meer hoe het verder moet? We helpen je graag.
Denk je er over om samen met ons aan de slag te gaan?
Het ONSbank-programma duurt in totaal 6 maanden en is kosteloos voor de deelnemers, het kost je dus geen geld.
Meld je nu vrijblijvend aan en wij nemen contact met je op om te kijken of ONSbank bij je past.
Voor wie nog veel vragen heeft: check onze FAQ
Stichting ONSbank
Oudemanhuispoort 4-6 | kamer OMHP E1.01A
1012 CN Amsterdam
06-16066699 (op werkdagen, behalve dinsdag)
KVK-nr. 69738947
BTW-nr. NL857991309B01
IBAN: NL95RABO0345901703
Stichting ONSbank heeft de ANBI status
Fotografie - Omri Bigetz, Mark Bolk, Jip de Jonge, Konstantin Guz
© Stichting ONSbank
Het is niet toegestaan ons materiaal (tekst en beeld) te kopiëren of publiceren zonder onze uitdrukkelijke toestemming.