’Jongeren met schuld schamen zich en hebben continu stress’
Willem Los, schuldrustcoach
“Ineens heb je als jongere vaste lasten. Als je achttien wordt, moet je een eigen zorgverzekering afsluiten. Als je op kamers gaat, krijg je rekeningen voor huur, internet en energie. Door al die kosten heb je aan het einde van de maand soms een tekort. Als je een rekening niet kunt betalen, heb je een schuld. Geen probleem als je het snel terug kunt betalen. Maar lukt dat niet, dan kan een schuld enorm oplopen en nieuwe schulden veroorzaken. Dan heb je wel een probleem.
Misschien heb je van huis uit geen begeleiding gekregen. Of heb je geen ouders waar je op kunt terugvallen. Of heeft je school weinig aandacht aan persoonlijke financiën besteed. Het is belangrijk om met inkomsten en uitgaven te leren omgaan. En als je in de problemen komt, niet weg te duiken, maar te handelen. Vaak speelt schaamte een rol als je iets niet kunt betalen. Daarom bel ik altijd samen met jou naar schuldeisers. Dan leer je inzicht te krijgen in een schuld, te onderzoeken of de schuld terecht is en afspraken te maken voor een oplossing.
Ik ken de wereld van schuldeisers vanuit mijn werkervaring bij een grote bank en verzekeraar. Opkopers van vorderingen, incassobureaus, bewindvoerders, deurwaarders - de schuldenindustrie verdient geld aan mensen met financiële problemen. Ik schrik soms van de manier waarop jongeren worden behandeld. Schuldeisers die niet luisteren, geen gesprek aangaan, maar continu herhalen: ‘Wanneer ga je betalen?’ Bij het bedrijf waar ik werk vragen medewerkers: ‘Hoe komt het dat je niet kan betalen?’ Als er problemen zijn, nodigen we mensen uit voor een gesprek. We zoeken samen naar een oplossing, en je ziet de stress van hun schouders afglijden.
Voor ONSbank regel ik met schuldeisers dat ze even geen druk op je uitoefenen met aanmaningen of beslaglegging. We kijken naar de mogelijkheden voor betalingsregelingen. Vaak zijn schuldeisers bereid om een schuld tot het oorspronkelijke bedrag terug te brengen. Je krijgt schuldrust: een periode waarin je zonder stress van de schuld in een leertraject van een half jaar aan jezelf kunt werken, samen met kunstenaars. Je ontdekt je talenten en je eigen creatieve vermogens. Hierdoor krijg je zelfvertrouwen en kun je weer meedoen in de maatschappij.”Willem is vanaf het allereerste traject bij ONSbank betrokken. Hij zet zich als schuldrustcoach voor jongeren met schulden in en op vele andere manieren.
Bekijk ook de documentaire 'De Schuldmachine' van filmmaker Camiel Zwart (Viewpoint/BNNVARA), waarin Willem een belangrijke rol speelt.
Willem is onze eerste schuldrustcoach, inmiddels hebben we een sterk team van financieel specialisten die onze jongeren helpen met hun schulden.
Hier introduceren we ook de andere schuldruscoaches.
Foto door Omri Bigetz: Willem Los tijdens een workshop door bokser Hüsnü Kocabaş tijdens de eindpresentatie van het ONSbank-traject in Amsterdam, 2018
Stichting ONSbank
Oudemanhuispoort 4-6 | kamer OMHP E1.01A
1012 CN Amsterdam
06-16066699 (op werkdagen, behalve dinsdag)
KVK-nr. 69738947
BTW-nr. NL857991309B01
IBAN: NL95RABO0345901703
Stichting ONSbank heeft de ANBI status
Fotografie - Omri Bigetz, Mark Bolk, Jip de Jonge, Konstantin Guz
© Stichting ONSbank
Het is niet toegestaan ons materiaal (tekst en beeld) te kopiëren of publiceren zonder onze uitdrukkelijke toestemming.